Вход

 

Заключителни събития по Програмата за подкрепа на студентски иновации. Подробности можете да намерите в секция Новини

Кой ще печели обществени поръчки?
01/08/2017
В периода 2007-2015 г. държавните структури са похарчили над 60 млрд. лв. чрез близо 200 хиляди обществени поръчки. Това показват резултатите от проекта „Отворени обществени поръчки“, разработен по Програмата за студентски иновации от Института за пазарна икономика (ИПИ) и студенти от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Основната цел на проекта е да се намали прахосването на обществен ресурс при обществените поръчки чрез възможността за анализ по отворените данни, свързани с тях.

 

В резултат на проекта вече действа специализиран сайт, достъпен за всички заинтересовани страни. Сайтът съдържа както редица аналитични материали, така и система за търсене в цялата база данни. Създаден е и прогнозен модел за изхода от бъдещи обществени поръчки. Ролята на прогнозния модел е да сигнализира за подозрителна концентрация на доставчици и изпълнители в обществените поръчки. Колкото по-висока е неговата успеваемост в прогнозите (т.е. сбъдването им) при определени стоки и услуги, толкова по-силна е алармата за възможни порочни връзки и практики, която той излъчва към контролните органи и обществото като цяло. При засичане на резултатите от прогнозния модел на ИПИ и данните от Регистъра на обществените поръчки (РОП) за това кой изпълнява обществените поръчки, проведени през 2016 и 2017 г., се виждат конкретни примери.

В допълнение, работата по проекта позволи на ИПИ да бъде партньор и ментор на отбор от участници на събитието Хакатон. #BG10xEU Хакатон "10 години България в ЕС" се проведе по инициатива на Представителството на ЕК в България и Столична община с основната цел да открои различни възможности на информационните технологии за създаване на връзка между хората и институциите, за решаване на социални предизвикателства и овластяване на гражданите. Отборът, чиито ментор беше ИПИ (заедно със софтуеърната фирма Ontotext), използва обработката на данни, системите на търсене и прогнозиране и аналитичната работа на ИПИ, за да създаде код за откриване на свързани лица при обществените поръчки.

 

 

 

 


Институт "Отворено общество" - София

ул. Солунска 56, София 1000, България
телефон: (+359 2) 9306619
email: studentsinnovations@osi.bg
web address: www.osi.bg

 
Фондация Микрофонд - София

ул. Св.св. Кирил и Методий 118-120, София 1202
телефон: (+359 2) 813 78 10
email: info_mfsofia@mikrofond.bg
web address: www.mfsofia.ngorc.net 

 

 


 

Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |   Политика за бисквитките

 

Powered by Sirma Solutions GSC